Som student kan du tage landbrugsuddannelsen på ca. 2½ år. Du forkorter den ordinære uddannelse med over et år, fordi du halverer grundforløbet, har kortere praktik og kortere skoleperiode i løbet af din praktiktid.
Hvilke fag har jeg?
På første del af uddannelsen – grundforløbet – har du bl.a. landbrugsproduktion, bliver undervist i staldene, lærer om afgrøder og deres dyrkning og at betjene de almindeligste landbrugsmaskiner. Du skal også tage medicinhåndteringskursus, svejsesikkerhedskursus, brandbekæmpelse, hygiejnebevis og førstehjælp.
Når du er tilbage på skolen fra lærepladsen – hovedforløbet – har du fag som plantebeskyttelse, landbrugsproduktion, økologi, bæredygtighed og grundlæggende økonomi og så kan du begynde at specialisere dig.
Hvilke adgangskrav er der og hvad får jeg merit for som student?
Du har adgang, uanset hvilken gymnasial uddannelse, du har taget. Men dine fag og niveauer fra din gymnasiale uddannelse spiller en rolle for, hvilke fag du kan få merit for og dermed kan springe over på landbrugsuddannelsen. Det er f.eks. fag som engelsk, samfundsfag og naturvidenskabelige grundfag.
Hvordan er min økonomi?
Har du en uddannelsesaftale, når du starter på uddannelsen, kan du få løn med det samme, ellers kan du søge SU. Efter grundforløbet får alle løn i resten af uddannelsen.
Hvis du får SU, skal du betale ca. 600 kr. om ugen for at spise og bo på skolen. Har du en uddannelsesaftale og får løn vil du bo gratis, hvis din transporttid (med offentlig transport) er mere end 5 kvarter hver vej. Hvis den er kortere, skal du selv betale.
Hvornår skal jeg søge?
De landbrugsskoler, som har studenterforløb, starter dem én gang om året. Det varierer, om det er med sommer eller vinterstart, så tjek skolernes hjemmesider her
(her indsættes et link til skolernes studenter-punkt fra danskelandbrugsskoler.dk)
Hvordan får jeg læreplads?
Du skal selv finde en læreplads, men landbrugsskolen hjælper naturligvis med råd og vejledning og har god kontakt til lokale landmænd.
Hvordan kan jeg videreuddanne mig?
Landbruget har sin egen lederuddannelse, så du kan efter landbrugsuddannelsen blive produktionsleder på et halvt år og derefter agrarøkonom, som tager et år.
Uddannelser som dyrlæge, jordbrugsteknolog, miljø- og fødevareøkonomi eller cand.scient. i klimaforandringer er også oplagte, hvor du kan have glæde af at have arbejdet i praksis på din landbrugsuddannelse. Der kan være behov for at supplere med enkelte fag på højere niveau, hvis du ikke har det med fra gymnasiet. Tjek ug.dk/adgangskortet om konkrete uddannelser.
Hvordan kan jeg specialisere mig i løbet af uddannelsen?
Du kan specialisere dig indenfor husdyr (kvæg eller gris), planter og teknik eller økologi.
Hvilke jobmuligheder får jeg efterfølgende?
Du kan blive ansat på en gård eller senere blive selvstændig landmand, men du kan også fortsætte på en videregående uddannelse.